htmik.hu


Választások regisztracio

Közzétéve: 2013. január 14.

Választási regisztráció eltörölve. Mit jelent ez a határon túli magyarok számára?

Az Alkotmánybíróság 2013 elején a kötelező választási regisztrációt alkotmányellenesnek találta, ennek értelmében a magyarországi lakóhellyel rendelkezők esetében eltörölték az előzetes választási regisztrációt. Az Alkotmánybíróság ugyanakkor megállapította, hogy a választópolgárok bizonyos csoportjainál elősegíti a választójog gyakorlását a központi nyilvántartásba való felvétel, ezért esetükben indokolt az előzetes regisztráció. Ide tartoznak többek között a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok, így például a kettős állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok is.

Nem lesz általános választási regisztráció 2014-ben, a határon túl élő magyar állampolgárok esetében viszont előzetes regisztrációval fogják létrehozni a választási névjegyzéket. A tervek szerint a határon túl élő magyar állampolgárok levélben, vagy elektronikus úton (az úgynevezett Ügyfélkapun keresztül) kérhetik felvételüket a választási névjegyzékbe, a választást megelőző év szeptemberétől, a választásokat megelőző 15. napig. A névjegyzékbe nemcsak jelentkezni lehet, onnan bármikor töröltethetik magukat a választók, akár regisztrációs időszakon kívül is. A határon túli magyarok postai úton kapják meg a választáshoz szükséges dokumentációt (nyomtatványok stb.), és postai úton szavazhatnak majd pártlistára.

Az Ügyfélkapun keresztül pár perc alatt regisztrálhatnak a határon túli magyarok, és ezt meg is kell tenniük, amennyiben élni szeretnének szavazati, választási jogukkal a 2014-es országgyűlési választáson.

Címkék: , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑