htmik.hu


Romániai magyarok rmdsz

Közzétéve: 2014. január 15.

Segítenek a határon túli szavazóknak

rmdszJanuár közepétől a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kézdivásárhelyi, kovásznai, sepsiszentgyörgyi és baróti irodáiban is fogadja azon erdélyi magyar állampolgárokat, akik szavazóként részt kívánnak venni az áprilisi választásokon, és segítséget igényelnek a választói névjegyzékbe való regisztrációhoz.

2014. január 13-tól a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) munkatársai háromszéki városi irodáikban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Kovásznán is segítséget nyújtanak azon határon túli magyar állampolgároknak, akik szavazni szeretnének az áprilisi választásokon. A magyar állampolgárságukat frissen megszerző határon túliak a választást megelőző tizenötödik napig kérhetik a névjegyzékbe való felvételüket. Az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke, Tamás Sándor elmondása szerint e négy városon kívül akár máshova is kiszállnak, hogy segíthessenek azon romániai magyaroknak, akiknek kérdéseik vagy problémáik vannak a választási névjegyzékbe való felvétellel kapcsolatban.A határokon túli magyarok szavazása az összetartozás kifejezésére szolgál

Az e témát érintő januári sajtóbeszélgetésen a fideszes Hidvéghi Balázs, a Parlament nemzetiösszetartozás-bizottságának alelnöke elmondta, hogy a határokon túli magyarok a magyarországi választáson való részvétele elsősorban az összetartozás kifejezésére szolgál. Ha megfelelő számú határon túli magyar él ezzel a lehetőséggel, a választandó országgyűlés nemzetgyűlés lesz, és minden magyar beleszólhat abba, merre haladjon az ország.

Eddig 100 ezren regisztráltak

Az RMDSZ országos elnöke, Kelemen Hunor szerint kívánatos lenne, ha az erdélyi magyarok minél nagyobb számban élnének ezzel a lehetőséggel; ezért is szeretne segíteni nekik a szervezet a regisztrációban. Idén januárig több mint százezer határon túli magyar kérte a választói névjegyzékbe való felvételét. Az elmúlt öt hónapban folyamatosan növekvő tendencia volt tapasztalható a kérvények számát illetően; így ha ez tovább folytatódik, áprilisra akár kétszázezren is lehetnek a külhoni szavazók.

Címkék: , , , ,




Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑