htmik.hu


Romániai magyarok ro

Közzétéve: 2014. február 4.

Romániában összevonják a választásokat

romániai választások 2014Az már köztudott, hogy májusban Romániában is lesznek európai parlamenti választások, amire minden romániai párt teljes mértékben készül. Ezen kívül népszavazást is szeretnének kiírni az alkotmánymódosítással kapcsolatosan. Több párt is szorgalmazná, hogy a két választást vonják össze.

Mint az már ismeretes, 2013 folyamán az USL vagyis a Szociál-Liberális Szövetség referendumot kezdeményezett annak érdekében, hogy a jelenlegi államfőt, Traian Băsescut eltávolítsák hivatalából. Mivel jelenleg az alkotmány szerint a népszavazás csak akkor érvényes, ha minimum 50%-os a részvételi arány, akkor ez a referendum elbukott. Az államfő és a jobboldali pártok arra buzdították az állampolgárokat, hogy ne vegyenek részt a választáson, így csupán 30 százalék körüli volt a részvételi arány.

A tavalyi referendum sikertelenségéből tanulva az USL-t alkotó pártok az EP-választásokkal egyben szeretnék megtartani az alkotmánymódosításról szóló voksolást is. Ezzel a lépéssel abban reménykednek, hogy így a részvételi arány meghaladja az érvényességi küszöböt, az 50 százalékot.

Az alkotmánymódosítás több passzusával elégedetlen Băsescu, éppen ezért igyekszik elodázni a referendumot. Szándékosan nem írta alá időben a referendumról szóló törvényt azért, hogy ne lehessen összevonni azt az év végén esedékes államfőválasztással.

A népszavazásról szóló törvény csak 2014 decemberében lép hatályba, a kormánypártok pedig minél előbb szeretnék megejteni az alkotmánymódosítást. Arra számítanak, hogy amennyiben összevonják az EP-választásokkal a referendumot, akkor nem tudja majd a jobboldal és az államfő híveit távol tartani a népszavazástól.

Az erdélyi magyar pártok teljes mértékben ellenzik a két választás összevonását, arra hivatkoznak, hogy ezzel sem érhető el az 50 százalék. Ami jobban aggasztja az erdélyi magyar politikusokat, az az, hogy a két választás összevonásával megnőne a románság részvételi aránya, ami veszélybe sodorhatja a magyar jelöltek bejutását az Európai Parlamentbe.

A Magyar Polgári Párt (MPP) ezért koalícióra hívta a többi magyar pártot. A koalíciótól kezdetben elzárkózó Romániai Magyar Demokrata Szövetég (RMDSZ) úgy tűnik mégis hajlandó egyeztetni a kisebbik magyar párttal. Bíró Zsolt, az MPP elnöke már meg is állapodott a találkozóról Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével.

Címkék: , , , , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑