htmik.hu


Információk istock_000006649093medium

Közzétéve: 2014. február 9.

Növekvő érdeklődés az országgyűlési választások iránt a külhoni magyarok körében

A Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely Kolozsváron tartott kerekasztal beszélgetésén az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke beszélt többek között arról is, hogy a külhoni magyar állampolgárok körében egyre komolyabb érdeklődés tapasztalható a közeledő magyarországi választások iránt. Hídvégi Balázs elmondta, hogy az erdélyi magyarság részvétele a 2014-es választásokon a magyarság igazi összetartozását jelképezné.

Ezt követően a politikus emlékeztetőül kitért arra is, hogy a külhoni magyarok levélben adhatják le a szavazatukat, melyet úgy kell postára adniuk, hogy az legkésőbb a választások napján, azaz április 6-án célba érjen. Emellett természetesen lehetséges a szavazatok leadása a magyar külképviseleteken is. Kitért arra is, hogy a szavazni kívánó külhoni magyarok március 22-ig kérhetik felvételüket a választási névjegyzékbe. A kerekasztal beszélgetés idején még csak tárgyalások folytak a magyar és a román posta között, mostanra azonban sikeresen megállapodtak: a szavazóleveleket ingyenesen lehet postára adni Romániában.

A beszélgetésen részt vett továbbá Székely István politológus, a Kulturális Autonómia Tanács elnöke, valamint Horváth István, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem professzora is. Székely István beszélt többek között arról, hogy az erdélyi magyarság nagy arányban törekszik az állampolgárság megszerzésére és ezáltal a választásokon való részvételre. Emellett azonban a politológus bírálta is a magyar választási rendszert, mely a határokon kívül szavazók számára csak az országos listára való voksolást teszi lehetővé. Horváth István szociológus professzor az elhangzottakhoz hozzátette, hogy a korábbi felméréseik alapján Erdélyből körülbelül százezer ember kéri majd felvételét a névjegyzékbe, ami a professzor szerint garantáltan teljesülni fog.

Címkék: , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑