htmik.hu


Kultúra mz

Közzétéve: 2014. március 17.

Nemzeti Emléknap

Általánosságban a nemzeti emléknap kifejezés egy gyűjtőfogalom, mely azoknak a napoknak az összességét jelöli, melyek egy adott ország vagy nép életében valamilyen okból kifolyólag kiemelt jelentőséggel bírnak, azonban nem kiemelt, jogszabályban rögzített nemzeti ünnepek.

Nemzeti emlék, nemzeti gyász

Mindezt és az elmúlt néhány év eseményeit tekintetbe véve nem ritka, hogy a Nemzeti Emléknap megjelöléssel hazánkban június 4-ét illetik. Az év ezen napja 2010. óta számít nemzeti emléknapnak, amikor a 2010. évi XLV. törvény felvette az emléknapok listájára. A hazai jogi szabályozás hivatalosan a Nemzeti Összetartozás Napja névre keresztelte az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés évfordulóját jelképező emléknapot. A trianoni döntés nyomán ugyanis több millió magyar állampolgár találta magát egyik napról a másikra hazája határain kívül anélkül, hogy a lábát akár csak az otthonából is kitette volna.

A trianoni békeszerződést követően a mai Magyarország területén mindössze a magyar állampolgárok alig kétharmada maradt, így nem véletlen, hogy minden hazai emléknapunk közül éppen ez június 4-e érdemelte ki a megtisztelő nagybetűs Nemzeti Emléknap nevet, ha nem is hivatalosan.

Határokat legyűrő összetartozás

Egy nemzetet az határoz meg, hogy tagjai milyen mértékben kötődnek egymáshoz. Közös történelem, közös múlt, közös emlékek, hit, kultúra: ha fogalomként olvassuk, üres szavak. Ha a számos országban egymástól távol élő magyarságra gondolunk, megható és tiszteletre méltó eszme. Ennek az emléknapnak a kitűzése szerves része a magyarság mai törekvésének, azaz a magyarság határoktól független összetartozásának.

Kis hazánk nagy célokat tűzött ki maga elé, mely harc valójában 1920-ban vette kezdetét. A ma magyar nemzetének hitvallása az, amit történelmünk nagy magyarjai is számos alkalommal bizonyítottak már. Mindegy, milyen távol sodródtunk hazánktól, milyen nyelvet beszélünk a hétköznapokban, milyen munkát végzünk, hogyan éljük az életünket, egy a fontos: aki magyarnak született, mindig magyar marad, bármerre sodorja is az élet.

Címkék: , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑