htmik.hu


Választások regisztracio

Közzétéve: 2014. február 12.

Minél előbb, annál jobb: sürgeti az NVI a szavazatok leadását

Már meghaladta a 110 ezer főt a választási névjegyzékbe felvett külhoni magyarok száma, azonban a regisztrációs kérelmet már közel 140 ezer állampolgár benyújtotta a Nemzeti Választási Irodához. Ezzel kapcsolatban Pálffy Ilona, az NVI vezetője elmondta azt is, hogy a külhoni magyar állampolgárok regisztrációjukat március 22-én délután 16-óráig kérhetik, míg a szavazataiknak április 5-én éjfélig kell megérkezniük, ezért érdemes minél előbb postázni a dokumentumokat a postai átfutási idő miatt.

Emellett Pálffy Ilona felhívta a külhoni magyarság figyelmét arra is, hogy az elutasított regisztrációk viszonylag nagy számának két oka is van: egyrészt sokan több kérelmet is benyújtottak, másrészt a romániai és magyarországi anyakönyvezési szokások eltérése miatt nagy a dokumentumot nem megfelelően kitöltők aránya is. Erre való tekintettel az NVI vezetője azt javasolta, hogy azok, akik még nem regisztráltak, részesítsék előnyben az online regisztrációt, hiszen ez nem csak gyorsabb, közvetlenebb és egyszerűbb, de a rendszer kitöltés közben segít az eligazodásban is.

A csíkszeredai tájékoztatón az Pálffy Ilona kiemelte azt is, hogy a díjmentes válaszborítékban vissza kell küldeni a szavazólapot, melyet egy külön erre a célra csatolt, leragasztott borítékban kell elhelyezni, továbbá az érvényes szavazás feltétele egy nyilatkozat csatolása is, mely alapján a választópolgár ellenőrizhető a névjegyzékben.

Az iroda információ alapján még legalább ugyanannyi regisztrációs kérelmet várnak, mint amennyi eddig beérkezett, ugyanis a félmilliós külhoni magyarságnak 20%-a kiskorú, míg további 82 ezren megjelöltek magyarországi állandó lakcímet.

Címkék: , ,
Vissza a tetejére ↑