htmik.hu


Választások huhuhu

Közzétéve: 2014. február 15.

Mi a levélszavazás menete határon túli magyaroknak?

A 2014-es magyarországi parlamenti választásokon a választási névjegyzékbe felvételüket kért külhoni szavazók levélben kapják meg a szavazási levélcsomagot, illetve azt a külhoni képviseleteken is át lehet venni.

Ez tartalmazza magát a szavazólapot, annak borítékját, a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot, egy válaszborítékot, valamint a szavazásról való tudnivalókat ismertető tájékoztatót. A szavazólapot kitöltés után annak borítékjába helyezve a válaszborítékban küldhetik el a Nemzeti Választási Irodának, bármely külképviseleti választási irodának vagy bármely országgyűlési egyéni választókerületi választási irodának. A szavazatokat a határon túli magyaroknak a választások napja előtt postázniuk kell, hiszen azokat csak így lehet a Magyarországon leadott szavazatokkal egy időben összeszámolni.

A szavazás természetesen ez esetben is anonim: a személyes adatokat tartalmazó küldő borítékot beérkezés után megsemmisítik, és csak a szavazólapot tartalmazó borítékot őrzik meg. Érvénytelen a voks, amennyiben a válaszborítékból hiányzik a belső boríték vagy az azonosító nyilatkozat, utóbbi hiányos (nem tartalmaz minden adatot vagy aláírást), a válaszborítékot vagy a belső borítékot nem zárták le, a válaszborítékban több belső boríték van, illetve, ha az állampolgár nem regisztrált a választási névjegyzékben. Ugyancsak nem érvényes a szavazás, ha a polgár a szavazók névjegyzékében szereplő és az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatai eltérnek. A késve beérkező szavazási irat szintén érvénytelen.

Címkék: , , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑