htmik.hu


Választások htm

Közzétéve: 2014. január 13.

Kétszázezer határon túli szavazóra számítanak

200000Január elején már 100 ezer volt azon határon túli magyarok száma, akik a névjegyzékbe vételüket kérték, azaz szavazni szeretnének a 2014-es magyarországi választásokon. A becslések szerint, amennyiben az eddigi tendencia folytatódik, áprilisban 200 ezer határon túli választóval számolhatunk.

Tavaly augusztus óta kérhetik a határon túli magyarok a választási névjegyzékbe való felvételüket. Az első hónapban 5600 kérvény érkezett, a másodikban már 17 ezer, a harmadikban 15 ezer, a negyedikben 22 ezer, az ötödikben pedig 25 ezer. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint január 9-ig összesen 102 határon túli magyart vettek fel a választási névjegyzékbe. Ha ez a tendencia folytatódik, a becslések szerint az áprilisi választásokon 200 ezer határon túli magyar fog szavazni. Azoknak, akik szavazni kívánnak, a választást megelőző tizenötödik napig kérniük kell a névjegyzékbe való felvételüket – ha a szavazás április 6-án lesz, március 22-ig.Még körülbelül négymillióan szavazhatnának

Ez a szám első olvasatra soknak tűnhet, azt tekintve viszont már nem az, hogy eddig félmillió határon túli kapta meg a magyar állampolgárságot. További négymillió magyar állampolgár él szerte a világban – kivándorlók és leszármazottaik –, akik szavazhatnának, de vagy nem is tudnak a lehetőségről, vagy csak nem kötődnek már úgy Magyarországhoz, hogy részt kívánjanak lenni a választásokon. A kormány azonban tenni szeretne azért, hogy a választásokig még több magyar kérje a névjegyzékbe való felvételét; levelezés útján keresi fel azokat a határon túliakat, akiknek a lakcíme a rendelkezésére áll. A külképviseletek pedig a külhoni magyarokat összefogó szervezeteken keresztül próbálkoznak.

A határon túliak legfeljebb két-három mandátumról dönthetnek

A határon túli magyarok csak a pártok országos listáira szavazhatnak, és ha jelenlegi számuk meg is kétszereződik áprilisig, akkor is csak két-három mandátumról dönthetnek. Illetve ezt is csak akkor, ha többségük ugyanarra a pártra szavaz. Ellenkező esetben viszont a határon túli voksok nem befolyásolják a szavazás eredményeit.

Címkék: , , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑