htmik.hu


Választások istock_000006649093medium

Közzétéve: 2013. augusztus 30.

Megkezdődött a határon túli magyarok regisztrációja

határon túli magyarok regisztrációjaAugusztus első 15 napjában összesen 2241 Magyarországon hivatalos lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár nyújtotta be regisztrációs kérelmét, melynek értelmében kérte felvételét a névjegyzékbe, hogy jogosult legyen a 2014-es parlamenti választásokon való részvételre.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) augusztus 1-je óta fogadja a kérelmeket, így a határon túli magyar állampolgároknak a választások időpontjától függően 7,5–9,5 hónapjuk lesz arra, hogy kinyilvánítsák szavazási szándékukat és feliratkozzanak a névjegyzékbe. Miután az NVI adatkérő lapján nem szerepel a származási ország, így arra kizárólag a megadott értesítési címek alapján lehet következtetni, azonban mivel postacím helyett e-mail cím vagy fax is megadható, a kérvényezők 23%-a esetében ilyen jellegű információ sincs.

A választási eljárási törvény egyébként pontosan ennyi időt, azaz 15 napot adott volna a magyar lakhellyel rendelkező nyolcmillió állampolgárnak arra, hogy felvételét kérje a névjegyzékbe, azonban a törvényt az Alkotmánybíróság megsemmisítette és a közhangulat hatására végül a kormány le is mondott róla. Ennek megfelelően a regisztrációs rendszer csak a magyar lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok számára kötelező a 2014-es választáson.

A beérkezett 2241 kérelem közül egyébként az értesítési címek alapján a romániai magyarok kérvényezték felvételüket a névjegyzékbe a legnagyobb számban, azonban az NVI augusztusi adataiból nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni. Ennek egyik oka, hogy a megadott értesítési cím is csak feltételezett származási országot jelent, ráadásul többen adtak meg magyarországi címet, illetve e-mail címet, amiknek köszönhetően pontos statisztika nem vezethető a kérelmekről. Ráadásul a kérelmek száma és aránya sem biztosíték semmire, hiszen az NVI válaszairól, illetve a kérelmek és a felvételek arányáról még nincsenek adatok, továbbá várhatóak megugrik majd a kérelmek száma a választások közeledtével.

Címkék: , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑