htmik.hu


Választások fb

Közzétéve: 2014. február 19.

Farkas Bertalan a Zöldek Pártja színeiben indul az országgyűlési választásokon

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós indul a 2014-es országgyűlési választásokon. A nyugállományú dandártábornok, vadászrepülő és kutatómérnök a Zöldek Pártja színeiben méretteti meg magát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 3. számú választókerület egyéni jelöltjeként.

Farkas Bertalan – ismerőseinek Berci – a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gyulaházán született, és itt járt általános iskolába, majd Kisvárdán a Bessenyei György Gimnázium tanulója volt. Két évet a szolnoki Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán tanult, három évet Szovjetunióban a Krasznadarban szerzett főiskolai diplomát. Ezt követően első osztályú vadászrepülőként szolgált, majd az Interkozmosz programban – első magyarként – kijutott a világűrbe 1980-ban a Sojuz-36 űrhajó fedélzetén. A Budapesti Műszaki Egyetemen mérnöki diplomát szerzett, és már egyetemi tanulmányai során a környezetvédelem vált szenvedélyévé. Az űrhajós, bár pályafutásával világhírre tett szert, sohasem szakadt el a Gyulaházátol, Kisvárdátol és a megyében élő emberektől. Munkásságával példát mutatott és mutat mindenkinek, tanúsítva ezzel, hogy egy kicsiny szabolcsi faluból indulva is jelentős, világhírű eredményeket érhet el az, akiben van elegendő tehetség és kitartás.

Farkas Bertalan élete és munkássága során számtalan magyar és nemzetközi kitüntetésben részesült, többek között megkapta a Magyar Népköztársaság Hőse, Magyar Népköztársaság Kutató Űrhajósa címet, (az Orosz Föderáció jogelődje a Szovjetunió kitüntetési közül) a Szovjetunió Hőse kitüntetést és a Lenin-rendet. Tulajdonosa az Ukrajna Aranycsillaga kitüntetésnek, amely a legmagasabb külföldieknek adható ukrán érdemrend. 2011-ben megkapta a békés célú nemzetközi űregyüttműködésben kifejtetett tevékenységért az Orosz Föderáció külföldieknek adható legmagasabb állami kitüntetését.

A fentieken túl, Farkas Bertalan a Nemzetközi Űrhajós Szövetség – a világ összes űrhajósát tömörítő nemzetközi szervezet – alapító tagja, 9 éven keresztül pedig elnökségi tagja volt. Farkas Bertalan ezen kívül a Világűr a Föld Jövőjéért (Space for Earth) Alapítvány alapítója, és számos magyar alapítvány kuratóriumi tagjaként is tevékenykedik.

Farkas Bertalan munkájával támogatni kívánja a Zöldek Pártja környezetvédelmi törekvéseit, hogy a 2014-es választásokon – a rendszerváltás óta először – a zöld gondolkodásmód országgyűlési képviselethez juthasson, és hogy valódi változásokat érhessenek el végre a természet megóvása és a fenntartható gazdasági fejlődés területén.

Az űrhajós jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodik: a határon túli magyarok felkérésére tart előadásokat.

Címkék: , , , ,




Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑