htmik.hu


Kultúra nagyvarad01

Közzétéve: 2013. október 7.

Együttműködés a határon túli felsőoktatási intézményekkel

Határon Túli Magyar Felsőoktatási Intézmények BizottságaA jövőben a határon túli magyar egyetemek is főiskolák elmondhatják véleményüket a felsőoktatásban zajló magyarországi eseményekről, intézkedésekről és elképzelésekről. Ennek a Határon Túli Magyar Felsőoktatási Intézmények Bizottsága ad teret, melyet a Magyar Rektori Konferencia (MRK) nagyváradi ülésén alakítottak meg szeptember 27-én.

Az MRK ülése a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) zajlott. Az intézmény rektora, János Szabolcs kiemelte, a Magyar Rektori Konferencia Magyarországon mindig is jogosult volt arra, hogy tanácsokkal lássa el a kormány oktatással foglalkozó tárcáját, így a Határon Túli Magyar Felsőoktatási Intézmények Bizottsága révén mostantól kezdve a határon túli magyar intézmények is véleményezhetik majd az egyes elképzeléseket, terveket.

János Szabolcs rektor arról is tájékoztatott, az MRK ülésén szó volt arról is, hogy milyen lehetőségei vannak a különböző országokban lévő felsőoktatási intézményeknek a közös doktori és mesterképzésekkel kapcsolatosan. A PKE vezetője kifejtette, az együttműködés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a különböző országokban lévő partnerintézmények akkreditálni fogják egymás képzéseit, ezen felül a kapott diploma mind a két érintett országban érvényes és elismert lesz. Ezzel kívánják elősegíteni az országok felsőoktatási intézményei közötti együttműködést.

A tanácskozáson részt vett Répás Zsuzsanna, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára is. Répás Zsuzsanna köszöntő beszédében elmondta, a kormány dolgozik egy ösztöndíjrendszeren, mely arra irányul, hogy a magyar oktatók külföldi egyetemeken oktathassanak. A helyettes államtitkár szerint akár a következő tanévtől már pályázhatnak is az oktatók a lehetőségre. Tőkés László, a PKE elnöke megköszönte a Rektori Konferenciának, hogy a tanácskozást újfent a határon túlra szervezték, és köszönetet mondott Magyarország kormányának is, hogy támogatja a határon túli intézményekkel való együttműködést, elősegítve ezzel a határokon átívelő nemzetegyesítést.

Címkék: , , , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑