htmik.hu


Választások valasztas-2014

Közzétéve: 2014. február 1.

Egyfordulós választás, kisebb parlamentet hoz az április 6-i voksolás

egyfordulós választásA  2014-es évi választásokon több változással is szembe találhatja magát a választó. Az első és talán a legfontosabb változás, hogy idéntől egyfordulós a választás, így csupán egy alkalommal kell az urnához járulniuk a választópolgároknak. Másik nagyon fontos változás, hogy most már a kettős állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok is szavazhatnak. Ők természetesen csak a pártlistákra szavazhatnak, borítékban, név nélkül, amit majd a többi vokssal összekevernek, majd utána számolják meg.

A jelöltté válást is könnyítették a tavalyi törvények, hisz égy évvel ezelőtt még 750 ajánló szelvény kellett ahhoz, hogy valaki jelöltté váljon, addig az idén már nem ajánló szelvényekkel, hanem ajánló listával gyűjtik az ajánlásokat. Fontos még megjegyezni, hogy eddig minden lakos csak egy jelöltet támogathatott, idén pedig több aláírásgyűjtőt is aláírhat, ezzel több jelöltet is támogathat egyszerre.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok most is két lapot kapnak. Az egyik az országgyűlési képviselőknek szól, a másik pedig a területi lista. Mindkét listán csak úgy érvényes a szavazat, ha két egymást keresztező vonalat húz rá a választópolgár.

Nem csak a választások menetére, hanem a voksolást megelőző időszakra is hatással vannak a változások. Idéntől eltörölték a kampánycsendet, de törvényben szabályozzák azt, hogy a választóirodák közelében nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. Ezáltal a kampány egy nappal meghosszabbodik, hisz eddig a választást megelőző nap 0. órájától semmiféle kampánytevékenység nem volt engedélyezett.

Az országgyűlésben is változások lesznek, hisz eddig 386 képviselő vett részt a törvényhozásban, de a választásokat követően ez a szám 199-re csökken. Ebből kifolyólag sokkal nagyobb lesz a harc a pártok között a bejutásért, valamint azért, hogy melyik pártnak hány embere jut be a törvényhozásba.

A magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő választópolgárok most a magyarországi választásokkal egy időben adhatják le a külhoni képviseleteknél a szavazatokat. Az idő eltolódás miatt Amerikában szombati nap tartják a választásokat, de minden regisztrált állampolgár időben megkapja az értesítést arról, hogy mikor és hol adhatja le a szavazatát.

Ami nem változik: mint eddig mindig, a szavazóurnák reggel hattól este hétig várják azokat a szavazópolgárokat, akik bele szeretnének szólni a kormányzásba.

Címkék: ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑