htmik.hu


Romániai magyarok egyfordulós választás

Közzétéve: 2014. február 23.

Az erdélyi szavazók a magyar pártokhoz való viszonya

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet tavalyi kutatásában az erdélyi magyar szavazók a magyarországi politikai életben való szerepét, választói viselkedését, illetve a magyar politikai pártokhoz való viszonyát vizsgálta.

Utóbbi tekintetében nagymértékű volt az egyöntetűség: szavazók 64,6 százaléka azt vallotta, a Fidesz-KDNP-re szavazna. A biztos szavazók között pedig a Fideszt támogatók aránya 86 százalék volt. A felmérést 2013. május 18. és június 8. között, 1232 fő romániai magyar részvételével végezték. A pártpreferenciával (még) nem rendelkezők aránya a tavalyihoz képest csökkent, 25 százalékra. Az erdélyi magyarok tehát hasonlóan egyöntetűen támogatják a magyar politikában a Fideszt, mint a romániaiban az RMDSZ-t.

A Fidesz támogatottságát elsősorban az állampolgárságot igénylők aránya, valamint a választásokon való részvétel határolja be. A támogatók aránya a székelyföldi szavazók, a férfiak, a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkezők és az RMDSZ-szavazók között a legnagyobb. A Jobbik támogatottsága körülbelül 3 százalékos. A kutatás során arra is rákérdeztek, hogy az erdélyi magyarok szerint az egyes magyarországi pártok milyen mértékben képviselik az ő érdekeiket. A megkérdezettek 72,7 százaléka szerint a Fidesz képviseli a leginkább az érdekeiket; 89 százalék szerint az LMP és az Együtt 2014, 87 százalék szerint a Demokratikus Koalíció és 80 százalék szerint az MSZP inkább nem képviseli az érdekeiket. Összegezve tehát az erdélyi magyarok úgy érzik, érdekeiket leginkább a jobboldali pártok támogatják.

Címkék: , , , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑