htmik.hu


Romániai magyarok szekely

Közzétéve: 2014. február 13.

Az erdélyi magyarok választási részvételi szándéka

A 2014-es országgyűlési választásokon most először a magyarországi lakhellyel nem rendelkező, magyar állampolgársággal bíró határon túli magyarok is szavazhatnak. Az erdélyi magyarok közel 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy élni kíván a jogával, és részt vesz az áprilisi választásokon.

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet 2013. május 18. és június 8. között kutatást végzett 1232 fő részvételével, hogy feltárhassa az erdélyi magyarok választói viselkedését, illetve szerepét a romániai és a magyarországi politikai életben. 2013. áprilisi kormányzati adatok szerint a magyar állampolgárságot kérelmező határon túli magyarok 65 százaléka román állampolgár, tehát a 341 ezer kérvényező közül körülbelül 222 ezer az erdélyi magyar, akikből 178 ezer nagykorú, azaz szavazati joggal rendelkező. A becslések alapján a választásokig 260 ezer nagykorú erdélyi magyar kaphat állampolgárságot.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint a választáson részt venni szándékozók romániai magyar állampolgárok aránya 2012 júliusa és 2013 júniusa között jelentősen megnövekedett. Az állampolgárságot igénylők 69,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy részt venne a választásokon (38,3 százalék biztosan, 31,1 százalék pedig valószínűleg). Ez az arány egy évvel korábban csak 29 százalék volt. A kutatást végző szakemberek szerint ez az arány magasnak számít, különösképpen, ha a romániai parlamenti választások 55, illetve az európai parlamenti választások 47 százalékos részvételi szándékával hasonlítjuk össze.

Címkék: , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑