htmik.hu


Romániai magyarok ema

Közzétéve: 2013. október 17.

Az Erdélyi Magyarok Egyesülete

Erdélyi Magyarok EgyesületeAz erdélyi magyar hagyományok megőrzését és népszerűsítését, valamint a menekültek érdekképviseletét tűzte ki célul megalakulásakor az Erdélyi Magyarok Egyesülete. A szervezet tevékenysége azóta igencsak túlnőtt ezen, az eredeti célkitűzések mellett ma már több dologgal is foglalkozik: ismeretterjesztő rendezvényeket szerveznek, támogatják a rászorulókat és ügyfélszolgálatot üzemeltetnek, melynek keretében minden felmerülő kérdésre igyekeznek válaszolni.

Az Erdélyi Magyarok Egyesülete 1988 márciusában alakult meg Erdélyi Magyar Értelmiségi Klub néven. Bírósági nyilvántartásba vétele két évvel később, 1990 áprilisában történt meg, ekkor már mai nevét viselte. Az évek során az egyesület egyre nagyobb figyelmet fordított a Magyarországon élő erdélyiek identitásának megőrzésére, és az ezt elősegítő érdekképviseletre. Működésük során szorosan együttműködnek civil szervezetekkel.

A szervezet jelenlegi fő tevékenységét az teszi ki, hogy évente körülbelül 100-150 rendezvényt szerveznek meg és bonyolítanak le. Ezek a rendezvények kulturális, ismeretterjesztő jellegűek, az identitás megismerése és megtartása érdekében. A rendezvények programjai között szerepel – a teljesség igénye nélkül – tudományos ismeretterjesztő előadás, kiállítás, filmklub, kirándulás, táncház, színházi előadás, előadóest, bál, tábor, és sportnap. A kapcsolattartást elősegítendő az Erdélyi Magyarok Egyesülete gyakran tart diavetítéses úti beszámolókat, illetve szervez autóbuszos kirándulásokat is. Mindemellett az egyesület igen jelentős  tudományos munkát is végez, migrációval, turisztikával kapcsolatosan.

Az erdélyiek és a többi határon túli magyar segítése érdekében a szervezet székhelyén minden munkanapon naponta egy órán át ügyfélszolgálat várja azokat, akiknek bármilyen kérdésük van a határon túli, illetve az erdélyi magyarokat érintő témákban. Az ügyfélszolgálatosok igyekeznek minden felmerülő kérdésre válaszolni. Az egyesület továbbá segélyekkel támogatja a nehéz helyzetben lévőket, ennek keretében könyv, gyógyszer, ruha és más használati tárgyak cserélnek gazdát.

Címkék: ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑