htmik.hu


Romániai magyarok kolozsvari

Közzétéve: 2014. január 27.

Az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat 2014-ben ők kapták

 Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjA Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) idén már másodszor adta át Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat. A helyszín a gyönyörű Kolozsvár volt. A díj lényege, hogy a kortárs művészek ne csak anyagi elismerésben részesüljenek, hanem ösztönzést is kapjanak a további folytatáshoz, valamint a közönség egyre jobban megismerje őket. Három díjazott kapott idén is elismerést. A művészek közül egy hölgy, valamint két úriember kapott kitüntetés. Az elismerő szavak, valamint a kitüntetés három különböző művészi pályán alkotó embernek szóltak.

Színház

Kézdi Imola a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésznője kapta elsőként e megtisztelő díjat. Kollégája, Hatházi András méltatta a művésznőt. Kitért a művésznő több szerepére, de említést tett arról is, hogy Kézdi Imola jelen pillanatban felülmúlhatatlan és egyedi a jelenlegi magyar színjátszásban.

Irodalom

Az irodalom kategóriában idén Vida Gábor kapta az elismerést. A prózaírót Lövétei Lázár László méltatta saját szavaival, nem kifelejtve azt a fontos részletet, hogy nemcsak a pályatársak, hanem a közönség, az olvasók is várják a további könyveket. Emellett az író több művéből is olvasott fel. Bár tisztában van vele, hogy jelen pillanatban nehéz írónak lenni, de kérte a kiváló írót, hogy folytassa az írást, ezzel okozva örömet az olvasóknak.

Képzőművészet

Harmadikként Veres Szabolcsot díjazták, aki a képzőművészetben alkotott maradandót. Ferenczi Szilárd elmondta a festőről, hogy már egész kisgyerek kora óta festőnek készült, így nem volt meglepő, hogy ténylegesen a képzőművészi pálya felé irányult. Képei eljutottak New Yorkba, kedvelik azokat Münchenben, de Debrecenben is nagy népszerűségnek örvendenek a festmények. A díjazottról még érdemes tudni, hogy jelenleg Kolozsváron, a Művészeti Akadémián tanít színtant.

A díjjal nemcsak elismerés jár, hanem 10 000 lejes pénzjutalom is. A pénzjutalom mellett a díjazottak kapnak egy emléklapot, valamint egy Sánta Csaba-kisplasztikát is.

A díjakat Kelemen Hunor, a szövetség elnöke adta át mindhárom díjazottnak. Ünnepi beszédében kitért arra, hogy igenis büszkének kell lenniük művészeikre, valamint nem szabad engedni, hogy ellehetetlenüljenek ebben a kemény világban. Reméli, hogy a három díjazott jó példaként szolgál a fiatalok számára is, akik ezáltal észreveszik, hogy a művészettel nagy sikereket lehet elérni, csak követni kell az álmainkat.

Címkék: , , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑