htmik.hu


Amerikai magyarok usa-hu

Közzétéve: 2014. március 23.

Az amerikai magyarok

Amerikai magyaroknak nem kifejezetten meglepő módon az Amerikai Egyesült Államok területén élő, magyar származású személyeket nevezzük. Bár magyar származásúak azóta élnek az Újvilágban, mióta európai emberek népesítik be az amerikai kontinenst, azonban jelentős lélekszámú magyarság a második világháború alatt, majd később, az 1956-os forradalom után vándorolt ki.

Magyar lábnyomok az Újvilág történelmében

A magyar származású Kováts Mihály volt az, aki megalapította az amerikai lovasságot, így tevékeny részt vállalt az amerikai függetlenségi háborúban is. Az első magyar származású, véglegesen letelepedett polgár az Egyesült Államokban Haraszthy Ágoston volt, aki 1840-ben Wisconsinban találta meg új hazáját, majd 1849-ben Kaliforniába költözött, ahol 100 ezer tokaji szőlőtőkével megalapította a Buena Vista Vineyards-t.

Bár ettől függetlenül, mégis ekkortájt érkezett meg a magyar emigráció első nagy hulláma, akik a szabadságharc leverését követően menekültek hazájukból. A körülbelül 650-700 ezer magyar bevándorló letelepedett az újvilágban, az 1850-es években pedig Iowa államban Újházy László megalapította New Budát, mely ha csak rövid ideig is, de képes volt együtt tartani a hazájukat elveszített, új hazát kereső magyarságot.

Nagyszámú rokonság a tengeren túl

Becslések szerint az amerikai kontinensen azok száma, akik valamilyen mértékben magyar géneket hordoznak, mára meghaladta a négymilliót. Érdekesség, hogy 2001-ben 1 398 724 ember vallotta magát magyar vagy elsősorban magyar származásúnak, míg a 2006-os népszámlálás alapján a magyar vagy magyar származású lakosok száma 1 563 081 fő.

A legtöbb magyar a New York államban fekvő Kiryas Joel nevezetű településen él, itt a magyar lakosság aránya 18,9 %. Az 1896-ban alapított, sokáig Árpádhon nevet viselő település volt a leghosszabb ideig tisztán magyarlakta város. A Louisiana állambeli település ma már az Albany nevet viseli, de még napjainkban is számos magyar él itt, a magyarok aránya 11,4%, amivel a harmadik legnagyobb magyar lakossággal bíró település.

Híres magyarok, magyaros hírességek

Amerikában járva vagy erről a távoli helyről olvasva, televíziózás közben és az interneten, úton-útfélen rábukkanhatunk őseink, rokonaink tetteire, munkáira. Ott vannak a történelmi találmányok hátterében, mint Teller Ede, Hollywoodban a mozivásznon, mint Goldie Hawn, vagy a színfalak mögött, akárcsak Kevin MacDonald. Jelen vannak a zenében, a hétköznapokban és a nem mindennapi felfedezésekben, vagy éppen a magyar negyed utcáin, mint a több mint 100 éve megalapított Tony Packo’s Café az ohioi Toledóban, ahol, ahogyan a Jamie Farr a M.A.S.H.-ben mondta: „Tony Packonak van a legjobb magyar hot dogja”.

Címkék: , , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑