htmik.hu


Ausztráliai magyarok ausztraliai-magyarok

Közzétéve: 2014. március 15.

Ausztráliai magyarok helyzete

A magyar kivándorlási hullámok számos célpontja közül bár nem Ausztrália volt a legkedveltebb, kiemelkedő szerepet játszott. Ezt igazolja az a tény is, hogy az 1848-49-es szabadságharcot követően jelentek meg itt az első magyar bevándorlók, és 1947-re, azaz száz év alatt körülbelül 170 ezer magyar telepedett itt le. Minden bizonnyal vonzó volt a bevándorlók számára kezdetben az aranyláz, ami a könnyen jött pénz és a boldogabb, gazdagabb élet reményével kecsegtetett. A második hullám 1956-ban érkezett, míg az 1970-es években számos család települt ide Erdély és a Délvidék területéről.

Napjainkban megközelítőleg 60 ezer magyar él az ötödik kontinensen, jelentős részük Ausztrália területén. Az idevándorolt magyarok többsége magasan képzett, családszerető és vallásos, igazi nemzeti érzésű emberek, akik magyarságukat megőrizve és ápolva illeszkedtek be a helyi közösségbe. Az egymástól távol eső nagyvárosokban élő magyarság önerőből fogott össze, saját kis társadalmat hozott létre, így ápolva a magyar kultúrát és szokásokat. Saját szervezeteik szövetsége még napjainkban is teljes mértékben összefogja a helyi magyarságot, és összefogásuk eredményeként épült fel a világ legjelentősebb magyar kulturális centruma, a Melbourne-i Magyar Központ is, amely építmény 2001-ben még hazánktól is kitüntetést kapott.

Az ausztráliai magyarság hihetetlen mértékű összefogása és az összetartozás tudata képes átívelni az ötödik kontinens távolságait. Sajátos kis társadalmuk egyetlen magyar nyelvű hetilapja az Ausztráliai Magyar Élet, mely ötezer példányban jelenik meg.

Címkék: , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑