htmik.hu


Választások szekely

Közzétéve: 2013. október 28.

Áttörés a külhoni magyarok autonómiája ügyében

erdély autonómiaToró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke és Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnökségi tagja bejelentette: a jövőben a határon túli magyar párok együtt kérhetnek állásfoglalást az Európai Unió intézményeitől a magyarok által lakott területek autonómiája ügyében. Ez a Hitel-est nevet viselő sorozat keretein belül hangzott el, ahol az autonómiáról és a kettős állampolgárságról folytattak kerekasztal-beszélgetést október 9-én.

Toró T. Tibor beszámolója szerint a kérdést megvitatják Lendván, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács keretében október 18-án. Itt minden olyan határon túli magyar szervezet képviselteti magét, mely érdekelt és illetékes ebben az ügyben, és jó esély van rá, hogy egy stratégia is születik a tárgyalás eredményeképpen. Elmondása szerint az Európai Unió nincs teljesen tisztában azzal, mi a céljuk, ennek oka pedig az, hogy Erdélyben létezik olyan magyar politikai erő, mely nem ezt az ügyet képviseli.

Kiemelte, a kettős állampolgárság bevezetése nagy lépést jelent a határokon túl élő magyarok számára, és egyre többen veszik fel a magyar állampolgárságot. Romániában az év végére a magyar állampolgárságot igénylők száma már 350 ezer környékén jár majd. Számításai szerint az Erdélyben élő magyarok közül a jövő évben esedékes magyar parlamenti választásokon való szavazati jogával körülbelül 100-200 ezer kint élő magyar fog élni. Toró T. Tibor kiemelte, az autonómia nem a magyarok találmánya, megvalósult gyakorlatnak számít Európában. Úgy véli, ha más népeknek sikerülhetett ezt kivívni, akkor a külhoni magyaroknak is sikerülni fog.

Címkék: , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑