htmik.hu


Információk zp

Közzétéve: 2014. március 29.

Atomenergia és zöld gondolat

A zöld gondolat jegyében az atomerőmű leginkább egy olyan atombombához hasonlítható, amely olcsón termeli az áramot. Sajnálatos módon azonban történnek balesetek, ahogyan történt néhány évvel ezelőtt Fukusimában is, melyek emlékeztetnek bennünket arra, hogy egy ketyegő bombán ücsörgünk.

Számos olyan véleményt lehet olvasni, hogy a zöld energia sokkal kevésbé megbízható, mint az atomenergia, hiszen bizonytalan az ellátás, ezért ingadozik, kimaradozik az áramszolgáltatás. Ez azonban egy elterjedt tévhit, hiszen akár a napkollektorok, akár a szélturbinák, árapályerőművek is pontosan ugyanolyan fennakadásmentes szolgáltatást képesek biztosítani, mint az atomerőművek.

A másik széles körben elterjedt tévhit, amit többen előszeretettel hangoztatnak, az az, hogy a zöld energia egyáltalán nem terheli a környezetet. A valóság azonban az, hogy ahogyan minden energiatermelés, a zöld energia alkalmazása is terheli a környezetet, tény azonban, hogy sokkal kevésbé, mint az atomenergia, ráadásul sokkal kevésbé veszélyes is.

Emellett ki kell térnünk arra, hogy a jelenlegi technológiai ismeretek mellett egyelőre lehetetlen küldetés lenne a hagyományos energiahordozók teljes körű kiiktatása, hiszen nincs meg az a technológia, mellyel megfelelő mennyiségű zöld energiát állíthatnánk elő. Éppen ezért az elsődleges cél az, hogy olyan technológiát fejlesszünk ki, mellyel a szükséges mennyiségű energia előállítható, s csak ezt követheti a hagyományos energiahordozók teljes körű kiváltása, azonban ez csupán hosszú távú tervként lehetséges, bármilyen sürgető probléma is.

Címkék: , , , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑