htmik.hu


Vajdasági magyarok vmsz_1

Közzétéve: 2013. október 10.

A Vajdasági Magyar Szövetség

Vajdasági Magyar SzövetségAhogy Magyarországon is léteznek kisebbségi érdekképviseletek, melyek az itt élő kisebbségek érdekeit védik és érvényesítik, úgy külföldön, különösen a szomszédos országokban is léteznek ilyen egyesületek, melyek az ott élő magyarokat hivatottak segíteni mind politikai, mind más területen. Szerbiában a magyarok érdekképviseletét ellátó szervezet, a Vajdasági Magyar Szövetség mára politikai párttá erősödött, mely más, magyarok érdekvédelmét szolgáló politikai erőkkel együtt a választásokon is szép eredménnyel szerepel, ami lehetővé teszi számára, hogy hatékonyan képviselje a vajdasági magyarok érdekeit.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) egy szerbiai magyar kisebbségi politikai párt, mely 1994. június 18-án alakult meg Zentán. A VMSZ a megalakuláskor még nem politikai pártként, hanem polgárok egyesületeként, pártoktól és kormányoktól független szervezetként definiálta magát, ám ez nem sokáig maradt így, tagjainak rövid időn belül politikai ambíciói lettek. A szervezet 1995. június 17-én alakult politikai párttá Szabadkán. Célul tűzte ki maga elé, hogy az eddigieknél jobban képviselje a vajdasági magyarok érdekeit az országban.

A Vajdasági Magyar Szövetség mára igazi politikai pártként működik, melynek a legmagasabb szinten lévő döntéshozó szerve a Közgyűlés. A Közgyűlés 250 tagot számlál, minden évben minimum egyszer ülést tartanak, négyévente pedig tisztújítást is tartanak. A Közgyűlés 250 tagja választ meg egy 44 tagú Tanácsot, melynek tagja a párt elnöke is. A párt elnökét szintén a Közgyűlés választja meg. A VMSZ végrehajtó szervét Elnökségnek hívják, ez 17 tagot számlál.

A VMSZ a vajdasági magyarok közösségének autonómiáját szeretné megvalósítani, valamint az is céljuk, hogy a magyar állampolgárságot megszerezhessék egyéni kérelem útján, szülőhelyük elhagyása nélkül. Politikai céljaik között szerepel, hogy felvételt nyerjenek az Európai Néppártba, ennek fényében pedig az is, hogy felkészüljenek az Európai Parlamentben való aktív politikai tevékenységek folytatására.

Címkék: , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑