htmik.hu


Vajdasági magyarok szp

Közzétéve: 2014. február 3.

A Vajdaságban egész évben szavaznak

vajdaság2014-ben a vajdasági magyarok többször is voksolhatnak, hisz az év folyamán több választást is tartanak. Első alkalommal január folyamán mehetnek szavazni a lakosok, amikor is arról kell véleményt nyilvánítaniuk, hogy Szerbiában legyenek-e előrehozott parlamenti választások vagy sem. Ezzel kapcsolatosan a pártok véleményei nagyon különbözőek, hisz míg a Szerb Haladó Párt (SNS) néhány tagja az előrehozott választások mellett van, addig mások teljesen ellenzik. Erről a kérdésről majd azok fognak dönteni, akik elmennek a januári voksolásra.

Azok a vajdasági kettős állampolgársággal rendelkező lakók, akik regisztrálják magukat, április folyamán a magyarországi választások során is szavazhatnak. Tehát nem csak a szerbiai, hanem a magyarországi politikába is beleszólhatnak. A kettős állampolgársággal rendelkezők a májusban esedékes európai parlamenti választásokon is voksolhatnak, letehetik voksukat azok neve mellett, akiket szívesen látnak majd az Európai Parlamentben.

Az idei választás lesz az első alkalom, hogy a kettős állampolgársággal rendelkezők részt vehetnek a magyar választásokon. Épp ezért sok politikai párt történelmi eseménynek minősíti az idei magyarországi választásokat, ami az új törvények szerint egyfordulós lesz.

Ezenkívül október folyamán is az urnák elé járulhatnak a vajdasági lakosok, ugyanis e hónapban tartják előreláthatólag a nemzeti tanácsi választásokat. A Szerbiában hatalmon lévő pártok erőteljesen szorgalmazzák a vajdasági választásokat. A kormány nem nézi jó szemmel a tartományban hatalmon lévő pártok állítólagos elszakadási törekvéseit. Az októberi voksolás során arra számítanak, hogy Vajdaságban is a kormánypártok lesznek többségben.

Megoszlik a politikai pártok véleménye a szavazásról, hisz míg egyesek támogatják a januári referendumot, addig mások teljes mértékben ellenzik, de ugyanez igaz az októberi voksolásra is. Akik ellenzik, azok inkább egy tavaszi vagy nyár eleji választás mellett kampányolnak, mivel a júliusban lejáró mandátumok miatt pár hónapos átmeneti státusz jönne létre. Ez pedig véleményük szerint senkinek nem lenne jó.

A kettős állampolgárok tehát az év folyamán akár négy-öt alkalommal is szavazhatnak hol Szerbia, hol pedig Magyarország kormányzását érintően. A mindkét választáson részt vevők számára minden bizonnyal nemcsak az anyaországi politikai élet fontos, hanem az sem mindegy, hogy Szerbiában ki és hogyan kormányoz.

Címkék: , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑