htmik.hu


Információk rsz

Közzétéve: 2013. december 20.

A Rákóczi Szövetség programjainak célja

rákóczi szövetség2A Rákóczi Szövetség célja, hogy erősítse az anyaországi és határon túli magyarok összetartozás-tudatát, illetve az anyagi támogatás mellett programokkal segítse a határon túli kultúra és oktatás fejlesztését. Ennek érdekében különböző rendezvényeket, vetélkedőket és kirándulásokat szerveznek az egész Kárpát-medencében.

A budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség 1989-ben alakult. Ma közel 360 helyi szervezettel, 180 Kárpát-medencei középiskolában működő ifjúsági szervezettel és 18 ezer taggal rendelkeznek. Alapítványukat, a Csehországi és Szlovákiai Magyar Kultúráért Alapítványt 1990-ben hozták létre a felvidéki magyarság támogatása érdekében. A szervezet célja Rákóczi szellemi örökségének népszerűsítése mellett elsősorban az, hogy támogassa az anyaországi és határon túli magyarokat a megmaradásukért folytatott küzdelmükben, illetve erősítse azok összetartozás-tudatát. Ennek érdekében anyagi támogatást nyújtanak, és programokkal segítik a határon túli kultúra és oktatás fejlesztését. Vetélkedők és kirándulások

A szövetség többek közt nyári táborokat, középiskolai rendezvényeket, emlékünnepségeket, diákutaztatási programokat szervez. Februárban például helyi szervezeti találkozó lesz Erdélyben és Délvidéken; február végén – március elején pedig Gloria Victis jutalomkirándulást szerveznek fiataloknak Szabadka, Újvidék és Belgrád úti célokkal. A Gloria Victis egy 1956-os emlékünnepség, Kárpát-medencei történelmi vetélkedő és ifjúsági találkozó, amely a forradalom elindításában részt vevő ifjúságnak állít emléket. A minden év októberében megtartott rendezvénysorozat keretében több száz Kárpát-medencei középiskolás mérheti össze tudását a forradalomról a budapesti Műegyetemen megrendezett történelmi vetélkedőn. A győztes csapatok egy 4 napos jutalomkiránduláson vehetnek részt a következő év tavaszán. A középiskolások eddig például Horvátországba, Ausztriába, Prágába és Erdélybe utaztak. A szervezet további idei programjai közé tartozik a márciusi Esterházy János-emlékünnepség, az áprilisi Felvidékről Kitelepített Magyarok Emléknapja, a májusi felvidéki séta, a júliusi bajai anyanyelvi tábor, a szeptemberi partiumi kirándulás vagy a decemberi karácsonyi óvodai program.

A rendezvényekről a szövetség honlapján, a rakocziszovetseg.org oldalon tájékozódhatunk.

Címkék:
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑