htmik.hu


Információk paks

Közzétéve: 2014. április 3.

A paksi erőmű bővítésének költségei

A paksi atomerőmű tervezett bővítéséhez a magyar állam az orosz államtól 10 milliárd eurós hitelt igényelt, mely hitelmegállapodás tervezetét az orosz kormány 2014 márciusának első felében hozta nyilvánosságra. Ennek értelmében az orosz állam akkor nyújt 10 milliárdos támogatást Magyarországnak, ha a 20%-os önrész, azaz 2,5 milliárd euró a projekt elindításakor már rendelkezésre áll.

Ennek alapján megállapítható, hogy a teljes építési költség tisztán 12,5 milliárd euró körüli összegre rúg, azonban a hitelkonstrukció tervezete alapján a magyar állam ennél jelentősen nagyobb összeget fog kifizetni a 21 éves futamidő alatt, fokozatosan növekvő kamattal. A kamat fizetése 2014-ben kezdődik meg az addig lehívott hitelrész után, míg a törlesztést a magyar államnak a blokkok működésbe lépésekor, de legkésőbb 2026. március 15-én kell megkezdenie. Utóbbi határidő egyébként független attól, hogy a blokkok működnek-e.

A tőkerész törlesztése évente kétszer, euróban történne. A ténylegesen felhasznált hitelösszeg 25%-át az első hét esztendőben kell törleszteni, egyenlő részletben. Az ezt követő hét esztendőben szintén egyenlő részletekben a hitel 35%-át, míg a hátralévő hét esztendőben a maradék 40%-ot kell visszatörleszteni.

A kamatok az idő múlásával előre meghatározott módon növekednek: a 3,95%-os kamatot az idei évtől a hiteltörlesztés megkezdéséig kell fizetni. A törlesztés első hét évében a kamat 4,5%, a második hét esztendőben 4,8%, míg az utolsó hét évben 4,9% lesz fizetendő.

Mindezeken felül rizikós lépés lehet a törlesztéssel való csúszás, hiszen 15 nap késés után a magyar állam másfélszeres büntetőkamatot fizet, míg 180 napos késés következményeként az orosz fél felmondhatja a szerződést és egy összegben érvényesítheti követelését.

Címkék: , , , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑