htmik.hu


Kanadai magyarok kanadai-magyarok

Közzétéve: 2014. március 13.

A kanadai magyarság helyzete

Kanadába először a XIX. században kezdett betelepülni a magyarság, majd a nagy és egyre növekvő létszámnak köszönhetően az ország nyugati részén létrejött két magyar település, Esterhazy és a mellette kialakult, kisebb Kaposvar. Utóbbi mára elnéptelenedett, lakossága áttelepült Esterhazyba, mely napjainkban a világ kálisó fővárosa néven is ismert. Kanadában a 2001-es népszámlálás adatai alapján 315 510 magyar lakos él.

Az országban 2005-ben jött létre egy jótékonysági szervezet, a Canada-Hungary Educational Foundation, hogy felhívja a figyelmet Kanada vezető szerepére az 1956-57-es magyar menekültek befogadásában. A szervezet elsődleges célja az volt, hogy tevékenységét 2006-ban, a magyar menekülthullám 50. évfordulóján fejtse ki, kiemelve Kanada szerepét a magyarok befogadásában, valamint felhívva a figyelmet a magyarok szerepére Kanada történelmében és fejlődésében.

A szervezet ma is létezik, és olyan célok mentén szerveződik, melyeknek végeredménye a kanadai magyarok magyarként való elismerése, a menekültek érdemeinek felismerése és a kölcsönös egymást segítő viselkedés kiemelése, illetve ennek szorgalmazása a jövőre nézve. Hosszú távú céljuk pedig az volt, hogy komoly emlékművet állítsanak a közös együttműködésnek, valamint hogy ösztöndíjprogramokkal és egyéb lehetőségekkel támogassák azokat a fiatalokat, akik vállalják ennek az örökségnek a továbbvitelét. A cél a kanadai magyarság magyar öntudatának megőrzése, valamint az együttélés elősegítése.

2013-ban a magyar kormány ösztöndíjat hirdetett azzal a céllal, hogy felderítse és támogassa a Magyarországtól távol élő magyar diaszpórákat, köztük a Kanadában élő magyarságot is.

Címkék: , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑