htmik.hu


Kultúra nepviselet_25_szekely_shutterstock

Közzétéve: 2013. január 7.

A határon túli magyarok kulturális élete

A határon túli magyarok kultúrájának, hagyományainak és nyelvének őrzését és ápolását számos kulturális és érdekvédelmi szervezet végzi. A szlovákiai magyarság egyik ilyen egyesülete a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, amely a magyar nyelvű oktatásügy legfontosabb érdekképviselője. Az 1990-ben létrejött Nemzetiségi Dokumentációs Központ a szlovákiai magyarsággal kapcsolatos dokumentumokat, forrásokat gyűjti és rendszerezi. A pártsemleges Szlovákiai Magyar Értelmiségi Fórum a szlovák értelmiséggel való együttműködést szorgalmazza. A szlovákiai magyar kiadók egyik legismertebb képviselője a Kalligram. A tanulók kilenc százaléka magyar nemzetiségű, de csak hat-nyolc százalék jár magyar iskolába.

Az ukrajnai magyarság civil szervezeteinek legfőbb célja az anyanyelvi oktatási rendszer fejlesztése. A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége legfontosabb feladatának a kárpátaljai magyar értelmiség összefogását, illetve gazdasági, kulturális és tudományos tevékenységének elősegítését tartja. Itt működik többek közt a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága, a Kárpátaljai Magyarajkú Tudósok Társasága vagy a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportja is, utóbbi folyóirata az Együtt.

A romániai magyarságnak több száz civil szervezete létezik, amelyek széleskörű tevékenységet folytatnak, például az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, a Bólyai Társaság vagy a Romániai Magyar Zenetársaság. Magyar színház Kolozsvárott, Marosvásárhelyen, Temesváron, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben működik, Kolozsvárott magyar opera is található. A vajdasági magyarok egyesületei közé tartozik a Szabadkai Népkör vagy a Thurzó Lajos
Közművelődési Központ. Jelentős kulturális eseményük a Durindó, a vajdasági néptánccsoportok és magyar népzenei együttesek találkozója.

Címkék:
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑