htmik.hu


Információk orvos

Közzétéve: 2013. október 14.

A határon túli magyarok egészségügyi ellátása

A határon túli magyarok egészségügyi ellátásaAz idegen országokban igénybe vehető egészségügyi ellátásoknak sosem árt komolyabban utánanézni, mert ha nem tesszük, érhetnek kellemetlen meglepetések, mikor az érintett országban akadnak egészségügyi problémáink, vagy akkor, amikor az ellátásról számlát kapunk. Természetesen Magyarországon is külön szabályok vonatkoznak a magyar és a nem magyar állampolgárokra, a határon túli magyarok azonban más helyzetben vannak, mint a többi külföldi állampolgár.

A külhoni magyarok hazánkban történő egészségügyi ellátását 2007-es miniszteri rendelet szabályozza. Szerbiát és Ukrajnát kivéve az összes szomszédos országunk az Európai Unió tagja, ezért 2007-es miniszteri rendelet tulajdonképpen emiatt a két ország miatt fontos. A rendelet értelmében az Ukrajnában és Szerbiában élő magyarok a régióban működő információs irodák közreműködésével támogatást kérhetnek ahhoz, hogy Magyarországon lássák el őket.

A kérelemről egy Értékelő Bizottság dönt, a kérelem beadásától számítva maximum 60 napon belül. Az elbíráláskor egyebek mellett figyelembe veszik, hogy az az orvosi kezelés, melyre támogatást kértek, szerepel-e az adott országban nyújtott ellátások között, illetve, hogy mennyire súlyos illetve komplikált eseteket képesek ott kezelni. A rendelet pontosan meghatározza, hogy milyen műtétek és kezelések esetén részesülhet a kérelem pozitív elbírálásban, ugyanis nem kaphatnak a határon túli magyarok bármire támogatást.

A rendelet 2012-es módosítása már konkrétan kimondja, hogy a benne foglalt egészségügyi szolgáltatások utáni támogatást csak a szerbiai és ukrajnai élő, magát magyar nemzetiségűnek valló lakosok igényelhetik – hiszen a többi szomszédos ország lakóira az uniós szabályok révényesek. A módosítás szerint a kérelmet a beteg, illetve – írásbeli meghatalmazás esetén – hozzátartozója, vagy kezelőorvosa nyújthatja be az ellátás előtt, a beteg lakóhelye szerinti országban. Erre Ukrajnában a Kőszikla Alapítványnál, Szerbiában pedig a Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) Polgári Egyesületnél van lehetőség.

Címkék: , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑