htmik.hu


Kultúra duna

Közzétéve: 2014. január 3.

A Duna Televízió 21 éve segíti a határon túli magyarokat

Duna TvKarácsonykor lett 21 éves a Duna Televízió, amely azzal a céllal jött létre 1992-ben, hogy hidat teremtsen az anyaországi és külhoni magyarság között. Mára öt földrészen 15 millióan nézik. A csatorna születésnapi ünnepségén Duna-díjat adományoztak a televízió első elnökének, Sára Sándor filmrendezőnek.

A 2013 végén megalakulásának 21. évfordulóját ünneplő Duna Televízió 1992 karácsonyán alakult. A csatorna célja az volt és ma is az, hogy összefogja a magyarországi és határon túli magyarokat, hidat teremtsen közöttük, anyanyelvi programokat sugározzon a külhonban élő magyaroknak, illetve hitelesen tájékoztassa a nézőket a hazai és külföldi történésekről. Az összmagyar csatorna ötlete 1992 augusztusában merült fel, a Magyarok III. Világtalálkozóján, Budapesten; a neve eredetileg Hungária Televízió lett volna. A tesztadások 1992. november 1-jén kezdődtek el.
Első elnöke Sára Sándor filmrendező volt

A mai Duna Televízió 1992. december 24-én 17 órakor egy közvetítőkocsiból kezdte meg a sugárzást. Az első magyar műholdas adás nézőit maga II. János Pál pápa is üdvözölte magyarul a Szent Péter-bazilikában megtartott éjféli misén. Eleinte a MAFILM Róna utcai telepéről sugároztak, majd 1994-ban a Mészáros utcában rendeztek be stúdiót. A csatorna első elnöke Sára Sándor filmrendező volt, akit a születésnapi ünnepségen Duna-díjjal tüntettek ki a magyar kultúra ápolásáért tett erőfeszítései elismeréseképp.

A csatornának ma 15 millió nézője van

A csatorna, amely az Európai Műsorsugárzók Uniójának tagja, ma már öt kontinensen sugároz, műsorait 15 millió néző kíséri figyelemmel. A televízió 1992 és 2010 között önálló magyar közszolgálati műholdas televíziós szervezetként működött; 2011. január 1-jétől műsorait az MTVA gyártja. Jelenleg két csatornája van, a Duna és a Duna World. Utóbbit korábban Duna II Autonómiának, illetve Duna 2-nek hívták. A csatorna műsorait 2007 óta angol felirattal is nézhetjük. A televíziót 2004-ben Prima-díjjal tüntették ki, 2008 óta pedig HD változata is elérhető.

Címkék: , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑