htmik.hu


Választások istock_000006649093medium

Közzétéve: 2014. március 3.

175 ezer fölött a központi névjegyzékbe regisztrálók száma

A legújabb magyarországi szabályozás értelmében a 2014. április 6-án tartandó országgyűlési választásokon szavazati joggal rendelkezik minden magyar állampolgár, függetlenül attól, hogy Magyarországon rendelkezik-e lakóhellyel.

A korábbi évekhez képest ez komoly változást jelent, hiszen a külhoni és határon túli magyarság számára biztosított kedvezményes honosítási eljárásnak köszönhetően a magyar állampolgárok száma fokozatosan növekszik.

A Magyarországon lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok csupán az országos listára adhatják le voksukat, szavazati joguk feltétele pedig az előzetes regisztráció, melyre online és postai úton egyaránt lehetőségük van.

A Nemzeti Választási Iroda fogadja a regisztrációkat és minden érvényesen regisztrálót a központi névjegyzékbe iktat. A kezdeti becslések szerint a 2014-es választásokon a szavazati joggal rendelkezők száma a határon túli, kedvezményes honosítási eljárással magyar állampolgárságot szerzett szavazók miatt 150-200 ezer fővel emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy az NVI 150-200 ezer regisztrálóval számolt, akik a központi névjegyzék alapján rendelkeznek majd szavazati joggal.

A kezdeti csekély érdeklődés ellenére az NVI derülátó volt, 2013 végén kiadott tájékoztatójuk alapján arra számítottak, hogy az érdeklődés nagymértékben növekszik majd a választások közeledtével, miáltal megugrik a beérkező regisztrációs kérelmek száma is. A becslések nem álltak távol a valóságtól. Január elején a regisztrálók száma még csak 94 ezer volt, míg alig egy hónappal később, február első harmadában a regisztráltak száma elérte a becsült érték alsó határát, majd bejegyezték a névjegyzékbe a 175 ezredik kérelmezőt.

Címkék: , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑