htmik.hu


Választások Internet_Voting

Közzétéve: 2013. október 1.

2014-ben sem lesz kedvezőbb a választási rendszer a külföldről szavazóknak

külföldről szavazók 2014Az új magyarországi szabályozásnak köszönhetően jelentősen megváltozott a hazai választási rendszer. Bár az Alkotmánybíróság megsemmisítette a választási törvényt, mely a Magyarországon élő magyar állampolgároknak is kötelezővé tette volna az előzetes regisztrációt, a szabályozás így is jelentős mértékben átalakult és jelentősen bonyolultabbá vált.

Elrajtolt az előzetes regisztráció

Augusztus 1-jétől fogadja a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a határon túli magyarok regisztrációs kérelmeit, így a magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgároknak összesen minimum 7,5 hónapjuk, maximum 9,5 hónapjuk lesz a regisztrációra, annak függvényében, hogy mikorra tűzik ki a választásokat.

Az NVI már meg is kezdte az értesítők postázását a határon túli magyar állampolgároknak, kivételt képeznek ez alól azok, akik olyan országban élnek, ahol az állam a kettős állampolgárságot nem ismeri el. A kormány becslései szerint a 2014-es parlamenti választások időpontjáig összesen körülbelül félmillió kérvényező teheti le az állampolgári vizsgát, azaz ennyi új állampolgár lesz jogosult a szavazáson való részvételre, azonban a közvélemény-kutatások adatai alapján az új állampolgároknak a fele sem járul majd az urnákhoz.
Szavazat borítékolva

A kisebbségi, valamint az emigrációban élő magyar állampolgárok a regisztrációt követően levélben szavazhatnak majd, két borítékban. Az egyik boríték célja a szavazó azonosítása, míg a másikban helyezhetik el a határon túli magyarok a párlistára leadott szavazatukat, hiszen nekik nincs lehetőségük egyéni jelöltre szavazni.

A borítéknak a hazai szavazás időpontja előtt kell megérkeznie postai úton. Beérkezés után az egyik borítékot felbontják, mely alapján megtörténik a szavazó azonosítása és ellenőrzése, a szavazatot azonban félreteszik és csak a szavazás napján a többi vokssal együtt számlálják majd meg.

Nem sikerült csalásbiztosra

Igaz ugyan, hogy a többfordulós rendszer, a regisztráció és az azonosítás miatt gyakorlatilag kijátszhatatlannak tűnik, azonban ilyen szempontból komoly gyengesége, hogy a regisztráció 10 évre szól. Ez alatt az időszak alatt a kormány nem tudja nyomon követni a regisztrált szavazókat, így az elkövetkező két választáson bárki szavazhat majd bárki helyett a megfelelő személyes adatok ismeretében.

Szavazat fű alatt

Szlovákiában és Ukrajnában nem ilyen egyszerű kettős állampolgárnak lenni, hiszen ez a két ország nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Ennek megfelelően az itt élő magyar állampolgárok a postai szavazással azt kockáztatják, hogy elveszítik helyi állampolgárságukat.

A helyzetnek megfelelően a magyar kormány az itt élő állampolgárokat nem értesíti levélben a regisztráció lehetőségéről. Számukra ideális választás lehet az online regisztráció, azonban a szavazási csomagot nekik is át kell venniük, továbbá a szavazatot nekik is papíralapon kell leadniuk, hiszen az online szavazás lehetősége a 2014-es választáson még bizonyosan nem lesz elérhető opció.

Ennek fényében a regisztráció ugyan könnyen megoldható lesz az ukrajnai és szlovákiai magyar állampolgárok számára, azonban a csomagok átvétele problémás, s ennél is több dilemmát okozhat a szavazatok leadása. Erre lehetőséget biztosítanak majd a szavazás előtt a konzulátusokon, ahol akár egyetlen ember leadhatja majd az egész falu szavazatát, de leadható Magyarországon a 106 erre kijelölt szavazókör bármelyikében vagy elpostázható a magyarországi postahálózaton is.

A fenti megoldások egyike sem egyszerű és nem teljes mértékben biztonságos. A legjobb lehetőség az online szavazás lenne, amit 2007-ben vezetett be a világon először Észtország. A rendszer ott bevált: 2011-ben már a szavazatok negyedét az online felületen adták le az észt lakosok. Hazánkban azonban ilyen lehetőség egyelőre biztosan nem lesz, pedig ez nagymértékben könnyítené a választási rendszert.

Külföldi munkahelyről magyar szavazóurnához?

A fentiek ellenére a legnehezebb mégis azoknak a magyar állampolgároknak lesz, akik rendelkeznek magyarországi lakóhellyel, azonban külföldön dolgoznak és életvitelszerűen ott is laknak. Az ilyen magyar állampolgárok száma a becslések szerint 270-280 ezer körül van. Többségük Angliában él, de tízezrek dolgoznak Németországban és Ausztriában is.

Bár az ilyen körülmények között élő magyar állampolgárokra sokkal inkább közvetlen hatással bír a hazai politikai helyzet, mint a határon túli magyarok életére, ennek ellenére számukra nem adatik meg a postai úton történő szavazás lehetősége. Nekik az egyetlen lehetőségük, hogy egy meghatározott napon személyesen befáradnak a helyi magyar követségre, illetve konzulátusra, hogy ott leadják voksukat.

A 2010-es tapasztalatok azt mutatták, hogy ez a rendszer kevéssé kedvelt a külföldön dolgozó magyarok körében: 8807-en regisztráltak, s közülük is csak alig 6851-en mentek el végül ténylegesen szavazni. Az azóta eltelt négy évben azonban bizonyosan növekedett a külföldön dolgozó magyarok száma, ráadásul Németország és Ausztria csak 2011-ben nyílt meg a magyar munkavállalók előtt. Egyelőre kérdéses, hogy hogyan lesz elegendő a bécsi, a londoni vagy a berlini követség, illetve a müncheni konzulátus a többszázezres magyar szavazótömeg számára.

Címkék: , , , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑