htmik.hu


Kultúra Untitledg

Közzétéve: 2014. január 20.

13 milliárddal támogatják a határon túli magyarokat

betlehen gábor alapkezelőMintegy 13 milliárd forintos keret áll a nemrég létrejött, a határon túli magyarság támogatását egységes keretek közé foglaló Bethlen Gábor Alap rendelkezésére. Ebből az összegből programfinanszírozásra, normatív támogatásokra, illetve nyílt pályázatok finanszírozására is jut majd.

A Szülőföld Alap jogutódja, a most megalakult Bethlen Gábor Alap létrehozásának célja az volt, hogy egységes keretbe foglalják a határon túli magyar szervezeteknek nyújtott támogatásokat. Az Alap 13 milliárd forintos keretből gazdálkodhat, amelyből 8,5 milliárd normatív támogatás, 3,3 milliárd programfinanszírozásra szánják, 1,2 milliárdot pedig nyílt pályázatokon osztanak majd ki. A Bethlen Gábor Alappal korszerűbbé és átláthatóbbá válik a támogatási rendszer, illetve a továbbiakban könnyebb lesz kiszűrni a párhuzamosságokat, azaz elkerülni, hogy ugyanazon szervezetek számára több támogatást nyújtsanak ugyanazon a jogcímen. A nyílt pályázatokra szánt összegeket az év elején határozzák majd meg, normatív támogatásban pedig főként felsőoktatási és egyházi hátterű intézmények, valamint különböző ernyőszervezetek részesülnek majd.
Az Alap működése

A támogatásokról való döntést a Magyar Állandó Értekezleten (MÁÉRT) hozzák majd meg, amelyet minden évben megrendeznek. Az értekezlet szabja meg a támogatáspolitika főbb irányvonalait, az egyes szakbizottságok pedig ezek alapján dolgozzák ki konkrét útmutatásaikat. A Bethlen Gábor Alap ezek ismeretében dolgoz ki egy költségvetési javaslatot, amelyről egy háromtagú bizottság dönt. A bizottságban a területért felelős helyettes államtitkár, Répás Zsuzsanna; a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt; illetve a KIM közigazgatási államtitkára, Gál András Levente kap helyet. Döntéseit a bizottság kizárólag egyhangúlag hozhatja meg.

Óvodásokat és iskolásokat is támogatnak

Az oktatási támogatás évi 20 ezer forintos összegét a továbbiakban már nemcsak a határon túli magyar iskolások, hanem óvodások is megkaphatják, akik valamilyen magyar képzésre szeretnének járni. Felvidéken a beíratási program kap majd egy nagyobb összeget a keretből. A további célok között szerepel a magyar nyelvű köz- és felsőoktatás támogatása, a csángók segítése és a népességfogyás megállítása is.

Címkék: , , ,
Comments are closed.

Vissza a tetejére ↑